Draagt jouw werk bij aan je ultieme droom/doel?

Wat een inspiratie weer! Deze ochtend maakte ik mijn dagelijkse ochtendwandeling en luisterde ik een podcast. Ik ben vaak in de ochtend direct vrolijk en energiek, wat mede komt door mijn stap op werkvlak! Dat ik kan doen wát ik wil wanneer ik het wil, één van mijn ultieme dromen: vrijheid.

Bepaalde inspirerende podcasts laten mij echt overlopen van energie, zo gebeurde ook deze ochtend. Let’s go!

Doe jij werk wat je écht leuk vindt of; draagt het bij aan jouw ultieme droom/doel?

Wat ik graag wil delen vandaag (ik heb het net ook gedeeld in een IGTV op Instagram, mocht je dat willen zien, zoek even in mijn IGTV naar ‘doe jij werk wat je ECHT leuk vindt) gaat dus over de vragen:

Doe jij werk wat je écht leuk vindt of;
Draagt het bij aan jouw ultieme droom/doel?
Wat is jouw ultieme droom of doel?
En dit alles: zonder ”ja, maar”

Mijn verhaal

Laat ik beginnen met mijn eigen verhaal. 2020 is een bewogen jaar geweest en dan vooral op werkgebied en bezig zijn met: wat wil ik nou ECHT? Op zich had ik een leuke baan en ging zeker niet met tegenzin naar mijn werk. Maar ik voelde dat er meer was. Dat er meer in mij zat en dat ik iets kon doen wat veel beter bij mij past. Als mensen aan mij vroegen: hoe vind je je werk? Dan antwoordde ik altijd met: ja leuk, dit, dit en dit, maar… 

En die maar was wat ik nu doe! Maar hoe kwam ik daar?

Het was begin 2020. Wederom maakte ik weer een wandeling en ineens voelde ik: ik wil iets doen met coaching, mensen inspireren van zichzelf te houden, te kiezen voor waar je echt gelukkig van wordt. Helpen in het ”probleem” waar ik tegenaan loop. Ik wist altijd al dat ik ondernemer wilde worden, maar nooit precies waarin. 

En ineens was het duidelijk..

Eigenlijk startte toen de rollercoaster van emoties. Ik was mij steeds meer aan het verdiepen in zelfontwikkeling en coaching. Ik startte zelfs een opleiding tot holistisch coach naast m’n werk en kwam steeds meer in het ”op je intuïtie” vertrouwen. Nu is mijn opvoeding al redelijk zo geweest en vertrouwde ik met grote keuzes altijd wel op mijn intuïtie en eigenlijk pakte het altijd goed uit! Ik voelde zo sterk dat ik ”gewoon” mijn baan op moest zeggen en ervoor moest gaan! En toen kwamen natuurlijk alle maren… Ik verdiende goed, had een leidinggevende functie, doorgroeimogelijkheden, etc. Dit zou ik niet zomaar terugkrijgen! Maar wilde ik dit wel terugkrijgen? Eigenlijk was het antwoord vrij snel duidelijk: nee, dit is niet wat ik écht wil. Dit ging trouwens niet over één nacht ijs. In september heb ik pas de knoop doorgehakt te stoppen en mezelf in het diepe te gooien. Het was een jaar van twijfels en onzekerheid, heel veel ”ik doe het, ik doe het niet” en heel veel praten met iedereen om mij heen, maar uiteindelijk heb ik op mijn gevoel en intuïtie vertrouwd en de stap genomen!

Ik denk dat heel veel mensen niet doen wat ze écht leuk vinden en hun dromen najagen, ook niet op werkgebied. Dat ze vaak zichzelf voorhouden dat ze het prima vinden. Maar is prima genoeg? Ben jij oké met prima? Stel jezelf die vraag is. 

Tuurlijk zal er in ieder werk iets zitten wat niet of minder leuk is. Dat heb ik nu ook. Maar belangrijk hierin is: draagt het bij aan mijn ultieme droom/doel? Als dat het geval is, dan doe je het met liefde. Een bijvoorbeeld bij mij nu is belastingaangifte doen. Ja, in loondienst is stukken simpeler. Maar ik doe het nu met liefde omdat het bijdraagt aan mijn doel van een succesvolle ondernemer zijn.

Maar wat kun je nu concreet doen? Ik heb een aantal tips en vragen die je jezelf kunt stellen om verder te komen in dit proces.

Een wat meer algemene tip is: zelfontwikkeling. Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling, luister podcasts, volg trainingen, investeer in jezelf op dit vlak! Durf in jezelf te investeren. Want wat zegt het over jou als je niet eens deze stap neemt? Wat zegt dit over de liefde voor en het vertrouwen in jezelf? Je gunt jezelf toch dat droomleven?

Je gunt jezelf toch dat droomleven?

Uit ervaring kan ik zeggen: door jezelf beter te leren kennen, weet je waar jouw hart ligt, waar jouw dromen liggen en misschien nog wel belangrijker: weet je hoe en krijg je vertrouwen om hiernaar te luisteren en stappen te zetten in deze richting.

Pak 100% verantwoordelijkheid voor jouw leven en jouw werksituatie. Het werk wat je doet, kies je zelf. Het is jouw keuze om dit te toen. Wanneer je ”besluit” de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen (ik moet dit doen want dit en dat) dan geef je jouw macht volledig uit handen om er zelf verandering in te brengen en gaat er dus ook niets veranderen. Dit geldt natuurlijk voor je hele leven, maar ook voor je werk. Hierop aanhakend: ook situaties die zich voordoen in je werk, zijn jouw eigen verantwoordelijkheid. Je hebt ze zelf aangetrokken en het is aan jou wat je ermee doet. Als zich dus een situatie voordoet waar jij je niet prettig bij voelt, besluit dan bewust wat je hiermee wilt doen. Hoe je hierop wilt reageren. Doe je nou wel werk wat je echt leuk vindt en wat bijdraagt aan jouw doel, dan zullen er (bijna) altijd minder leuke werkzaamheden bij horen. Maar ook hierbij: het is aan jou hoe je hier tegenaan kijkt. Moet je iedere dag 2 uur reizen voor je werk? Poeh, wat vervelend. OF je besluit er bijvoorbeeld een me-time moment van te maken? Ik heb zelf een tijd moeten reizen (deels auto en deels trein) en hier maakte ik een me-time moment van. Kopje koffie mee, boekje of podcast aan. Ik begon zelfs uit te kijken naar deze momenten!


Stel jezelf de vragen:

Doe ik werk waar ik écht gelukkig van word?
Wees eerlijk en dan écht.. Niet omdat het goed staat ten opzichte van de buitenwereld of omdat jouw ego dit leuk vindt. 

Draagt dit werk bij aan mijn hogere doel / ultieme droom?

Als je werk doet wat je minder leuk vindt, maar het draagt wel bij aan wat jij echt wilt bereiken, dat is het prima.

Als jij werk doet wat je leuk vindt en het draagt niet bij aan wat je echt wilt bereiken, vraag jezelf dan af of je op de goede weg bent. Kan zeker wel! Maar om iets concreter te worden: ik ben een persoon die heel veel leuk vindt, daarom is het voor mij persoonlijk heel goed om me bij bepaalde werkzaamheden/klussen af te vragen: draagt dit bij aan mijn doel, aan waar ik écht heen wil?

Wat is mijn ultieme droom/doel?

Een heel belangrijke om mee aan de slag te gaan! Onderzoeken wat jouw ultieme droom/doel is. Op deze manier kun je je keuzes maken o.b.v. of het aansluit bij wat je echt wilt. Een oefening die hierbij kan helpen is om ALLES op te schrijven waar jij blij en gelukkig van wordt. Wat je leuk lijkt. Zonder beperkingen. Veel mensen gaan in het zoeken van een nieuwe baan, termen in typen (op bijv. Google/Linkedin) van dingen die ze nu kunnen of hebben. Maar dat wil je toch juist niet meer? Het lijkt zo logisch om te doen maar dat is het helemaal niet. 


Durf 100% eerlijk naar jezelf te zijn

Wanneer je 100% eerlijk antwoord gegeven hebt op deze vragen, probeer de lijst dan iets concreter te gaan maken. Maar wees niet te streng. Het visualiseren van hoe jouw droom zou zijn en denken aan jouw droom, gaat al helpen, geloof me! Er moet wat gaan kriebelen in je. Probeer echt te voelen wat de juiste weg is, te vertrouwen op jouw intuïtie. 

Focus op het WAT en niet/minder op het hoe en dat heeft weer te maken met een van mijn favoriete onderwerpen: de wet van aantrekking. Ik raad je zeker ook aan je hierin te verdiepen. In andere artikelen vind je hier meer over! 

Denk niet vanuit tekort maar vanuit overvloed en hiermee bedoel ik: ga niet op zoek vanuit een tekort: pfff, wat heb ik een kut baan, dit moet anders. Wees dankbaar voor wat je nu wél eruit haalt en zoek naar iets waar je nog veel meer je ei in kwijt kunt! Zie daarvoor ook dit artikel, daar vertel ik meer over denken in tekort vs. overvloed.

Onderneem (geïnspireerde) actie. Allereerst: onderneem überhaupt actie. Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al had. Als je ook maar een klein idee hebt, doe het. Ga op onderzoek uit. Je mag natuurlijk net zoals ik, in een keer in het diepe springen, maar dat hoeft helemaal niet. Zet vast kleine stappen in alles wat jou helpt richting jouw doel. Is jouw doel niet helemaal duidelijk? Ga dan bijv. een training doen die je interessant lijkt, lees boeken of volg mensen die je inspireren. Zo ben ik de opleiding tot coach gaan doen, talloze boeken gaan lezen en volg ik veel inspirerende mensen. Een makkelijke stap om naast mijn werk te doen! En dan nog terugkomen op het woordje geïnspireerd: mocht je NU inspiratie hebben, doe er dan ook NU iets mee. Kan dat niet omdat je op je werk zit? Noteer het in je notities. Echt, uit ervaring spreek ik: geïnspireerde acties leidt tot zoveel resultaat. Ik zie het ook echt als een tekentje van het universum: hup Mag, aan de slag, hier heb je wat inspiratie. Zo hoef jij er natuurlijk helemaal niet naar te kijken, maar het gaat erom: het werkt! 

 

Dus, let’s go!

Ik ben ontzettend benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Ik merk dat ik veel vragen over dit onderwerp krijg dus wil misschien een training over werkgeluk maken. Als er genoeg animo is ga ik hier mee starten! Lijkt het je wat? Vul dan onderstaand formulier in en wanneer er genoeg animo is, ontvang je een update dat hij klaar is! Je zit natuurlijk nergens aan vast.

The sky is not the limit. Your mind is.

 

Update ontvangen als er een nieuwe blog online staat? Laat hier je e-mail achter: