Mijn omgeving begrijpt mij niet

Gelukkig is niet iedereen hetzelfde. Echter maakt dit het soms lastig. Jij zal vast sommige mensen niet begrijpen, maar er ook tegenaan lopen dat mensen jou niet begrijpen. Dit kan echt heel erg moeilijk zijn en je zelfs beperken in het volgen van jouw weg. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan om tóch zoveel mogelijk bij jezelf te blijven.

Persoonlijk heb ik hier soms ook moeite mee. Vooral in het stukje spiritualiteit. Ik ben dit momenteel meer aan het ontwikkelen en ben snel bang dat mensen hier een mening over hebben, dat ze me zweverig vinden o.i.d. Maar aan de andere kant: wat maakt mij dit uit? Onderstaande punten en tips helpen mij om bij mezelf te blijven. Het helpt mij allereerst om het volgende te beseffen:

Ik ben 100% verantwoordelijk voor mijn eigen leven

Ik ben 100% verantwoordelijk voor mijn eigen leven
Ik bepaal met wie ik omga, wat ik hiermee doe en welke meningen ik belangrijk laat zijn. Als ik mijn eigen weg niet durf te volgen door bepaalde meningen, dan is zijn mijn verantwoordelijkheid, niet die van de persoon die een mening over mij heeft.

Er zal altijd een mening over mij zijn
Of ik nu A of B zeg, mensen vinden er wat van.

Iedereen is in de basis hetzelfde en een goed mens
Ik besef mij dat iedereen in de basis hetzelfde is en een goed mens is. Maar door alles wat iemand overkomt, wordt diegene gevormd zoals hij/zij nu is en zit daarom zijn eigen cirkel overtuigingen > gedachtes > emoties > acties en realiteit. Dit betekent niet dat alles wat iemand doet goed gepraat moet worden, maar wel dat het een reden heeft waarom mensen dingen doen zoals ze doen. Vergelijkbaar: het zegt meer over hen dan over mij.

Your triggers are your teachers
Als iemand iets tegen mij zegt want mij wat doet, betekent het dat ik hier zelf een mening over heb. Het is iets in mij. In het artikel your triggers are your teachers vind je er meer over!

Hoe zorg je dat je jouw eigen pad blijft volgen ondanks je omgeving?

Maar goed, ondanks dit besef kan het soms best lastig zijn. Hierbij wat tips om jouw eigen pad te volgen ondanks je omgeving:

Jij veranderd, laat je omgeving mee veranderen

Een inkoppertje misschien, maar iets wat veel mensen niet doen. Ergens in onze maatschappij is het idee ontstaan dat vriendschappen voor het leven zijn. Soms is dat zo, en dat is prachtig, maar soms wil je dit helemaal niet. Iedereen veranderd en ik neem even aan dat dit bij jou nu ook het geval is. Dit wordt vaak als negatief gezien ‘zo, jij bent veranderend…’ en een compliment is: ‘jij bent echt geen steek veranderd’ terwijl, waarom is verandering negatief en hetzelfde blijven positief? Is zie dit precies andersom! Verandering is (vaak) positief. Je blijft je ontwikkelen en blijft niet in oude patronen hangen. Verandering zie ik echt als iets moois. Hier kunnen ook andere vriendschappen bij horen en vriendschappen afsluiten. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen wat fijn voor jou voelt. Maar überhaupt het beseffen dat er niets fout is aan een vriendschap beëindigen, is fijn. Hierin kun je je keuze bijv. baseren op de vragen:

  • Heb ik zin om met deze persoon af te spreken of zie ik er eigenlijk altijd tegenop?
  • Brengt deze persoon mij vooral positieve of negatieve energie?
  • Past deze persoon bij hoe ik wil zijn?
  • Steunt deze persoon mijn keuzes? 
  • Heb ik het gevoel dat ik deze vriendschap wil onderhouden?

Het is voornamelijk belangrijk: hoe voelt het voor jou? Iedereen om je heen kan van alles zeggen, maar niemand is jou. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je een slechte band met je broer hebt, dat hij je altijd van je stuk brengt, het je alleen maar negativiteit oplevert. Het kan voor jou goed voelen om hem niet meer te zien, ondanks dat andere dat misschien raar vinden. Maar het kan ook voor jou goed voelen om aan de relatie te gaan werken of om te accepteren dat het zo is en hem alleen te zien op familiebijeenkomsten. Al die opties zijn mogelijk en alle opties zijn goed, als het goed voelt voor jou. 

Creëer een like-minded groep om je heen

Zoals je afscheid kunt nemen van mensen, zo kun je natuurlijk ook nieuwe vrienden maken! Vrienden die gelijkgestemd zijn met jou, die jou versterken, supporten en steunen. Precies op de manier die jij nodig hebt. Dit kan op zoveel manieren. Ik heb zelf veel like-minded mensen leren kennen tijdens (online) trainingen waar een community bij zit en via Instagram. Je kunt hier bewust naar op zoek gaan en je zal merken hoeveel energie en kracht je hiervan kunt krijgen.

Jouw waarheid hoeft niet hun waarheid te zijn

Mijn waarheid is niet perse jouw waarheid en andersom. Jij voelt wat bij jou past en dat kan net anders zijn dan hoe ik denk. Zo is het ook met vrienden. Jouw waarheid hoeft niet hun waarheid te zijn, en dat dien je echt te accepteren. 

Toen ik net bezig was met zelfontwikkeling was mijn fout dat ik anderen hiermee ‘belastte’. Ik had een coachingopleiding gedaan en merkte al snel: de grootste fout die je kunt maken is je vrienden ongevraagd je mening opdringen. TENZIJ ze zelf naar jou toekomen, dan is dat natuurlijk prima. Echter heeft iedereen zijn eigen tempo en misschien zie jij van alles en nog wat wat die persoon zou kunnen veranderen, maar misschien is die persoon daar helemaal niet klaar voor en misschien wil die persoon dat ook niet met jou doen. Het kost jou alleen maar energie als je probeert een ander te helpen maar die ander daar niet op zit te wachten. Vertrouw erop dat als het de bedoeling is, die persoon echt wel naar je toe komt. 

Je hoeft jezelf niet te verdedigen en in discussie te gaan

Mensen gaan soms graag de discussie aan, om hun waarheid door te drukken. Wat mij ontzettend geholpen heeft en zelfs als een opluchting voelt, is te beseffen dat ik de discussie niet aan hoef te gaan en hem zelfs mag vermijden. Bij bepaalde personen weet ik dat een discussie mij alleen maar energie kost. Tuurlijk ligt dat ook aan mij, maar ik kan er alsnog bewust voor kiezen deze discussie uit de weg te gaan. Klinkt zwak? Nee, helemaal niet. Wat mij betreft is het juist heel sterk om jezelf bewust te zijn van dingen die je alleen maar energie kosten en niets opleveren. Soms vind ik het prima om mijn kant uit te leggen, of ze het snappen of niet. Maar soms weet ik gewoon: geen zin in. Werkt perfect!

Het allerbelangrijkste is dat begrijpt waarom je dingen doet zoals je doet

Last but not least en misschien spreekt het voor zich: als jij het zelf maar begrijpt. Het is jouw leven en jouw primaire taak is dat jij gelukkig bent. Laat iedereen maar denken en roepen. 

En dan nog een klein stukje over ouders. Ik heb het geluk dat mijn ouders mij heel erg begrijpen, maar dat is zeker niet bij iedereen zo. Het kan zo zijn dat jouw ouders je niet begrijpen en dit is heel lastig. Kinderen blijven bijna altijd trouw aan hun ouders, wat ze ook doen. Ze gaan vaak eerder aan zichzelf twijfelen en krijgen beperkende overtuigingen. We houden van onze ouders en geven maar moeilijk toe dat ze iets gedaan hebben wat jou gevormd heeft, óók de minder fijne eigenschappen. Of soms erkennen we dit wél en verwijten we onze ouders van alles en nog wat. In beide gevallen is het nuttig te beseffen:

Jouw ouders hebben niet alles goed gedaan,
MAAR dat hoef je ze niet te verwijten.

Wees eerlijk naar jezelf: jouw ouders hebben misschien niet alles goed gedaan. Je mag dit best toegeven en je hoeft je niet schuldig te voelen als je dingen denkt die je ouders ‘niet goed’ gegaan hebben. En belangrijk: je hoeft dit ze niet te verwijten. Gewoon constateren is goed. Geen mens is perfect en ieder mens heeft zijn of haar eigen achtergrond die ze overbrengen naar (in dit geval) hun kinderen. Vergeef je ouders voor alles wat je niet dient, ieder mens doet het beste wat ze kunnen. Ze weten niet beter. Geen ouder zal bewust denken: ik ga mijn kind pijn doen. Dit is ooit ontstaan om wat voor reden dan ook, misschien weer door dingen die hun ouders overbrachten. Niet alles hoeft goed gepraat te worden, maar verwijten en wrok koesteren heeft geen zin voor JOU, dus probeer dat los te laten. En als het je echt helpt kun je zeker het gesprek met je ouders aangaan over dingen die je dwars zitten, maar dit mag geen voorwaarden zijn om het los te kunnen laten. Besef dat dit iets in jou is en pak verantwoordelijkheid voor dat dit jou is overkomen, maar dat je nu besluit hier iets mee te doen. 

Update als er een nieuwe blog online staat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *